Få ut maximalt av din träning

Får du ut maximalt av din träning? Om inte kommer här några värdefulla tips på vägen mot att optimera din träning mot dina egna individuella mål. Dina försök att prestera maximalt vid varje träning kommer att ge mycket bra resultat för din träning.

Först och främst måste du ha mål och en plan. Om du inte vet vad du vill uppnå med din träning så är det svårt att veta vad och hur man ska maxa. Kristianstadsbladet tipsar om att det viktiga inte alltid är att gå fullt ut i intensiteten av sitt träningspass, utan att man även måste tänka på att glädjen och lusten behöver finnas där. Det är viktigt att också fundera kring vilka andra faktorer eller träningsformer man behöver ta hänsyn till.

Vid löpträning behöver du till exempel även tänka på att träna upp styrka och muskulatur i benen, både vad gäller uthålligheten och för att motverka skaderisken. Du bör även överväga att lägga tid och engagemang på själva löptekniken och inte bara fokusera på att få till mängden löpning. Fler viktiga faktorer är att du får rätt mängd sömn av god kvalitet, näringsriktig kost och tillräcklig återhämtning. Kanske även snygga träningskläder kan hjälpa dig att få ut maximalt av din träning genom att öka motivation och glädje. På denna sajt hittar du mängder av schyssta träningskläder och andra tillbehör för träning.

Sätt mål

Tydliga mål är alltså viktigt. En god hjälp är SMART:a mål. Målet ska alltså vara:

  • Specifikt. Istället för att säga att ”Jag vill bli bättre på att springa” så kanske du kan säga ”Jag vill kunna springa snabbare och känna glädje och lätthet under löprundan”.
  • Mätbart. Se till att du kan mäta prestationen. Exempelvis hur tunga vikter du vill kunna lyfta, hur många armhävningar du vill orka göra, hur många minuter i plankan eller hur att du ska klara av att springa 5 kilometer på 27 minuter.
  • Accepterat. Det är viktigt att målet är ditt eget, inte uppsatt efter någon annans ideal. Även dina träningskamrater bör acceptera dina mål för att kunna stötta dig att nå dem.
  • Realistiskt. Dina mål bör bara realistiska. Det ska gå att uppnå dem men självklart även vara en utmaning!
  • Tidsbestämt. Utan en deadline rinner saker och ting lätt ut i sanden. Jobbar du med delmål så sätt upp ett datum även för när dessa ska uppnås.

Det blir enklare att följa om man skrivit ner sina mål och ser dessa dagligen. Sätt upp dessa mål på kylskåpet eller annan plats i hemmet så du ser det dagligen. Det kommer alltid tidpunkter då man inte känner för att träna och då kan det vara bra att peppa sig själv genom den målbild man skapat för sig själv.

admin