Kampsportsträning

Kampsportsträning är inte direkt någon ny företeelse men det är knappast den allra mest populära träningsformen som utövas. Men det finns stora fördelar på flera plan och vi tänkte berätta lite mer om dessa.

Kampsport

Det fysiska

Det finns ett flertal olika varianter av kampsport, men det finns flera saker med alla dessa som de har gemensamt. En del är uppenbart det fysiska som man får genom träningen. I kampsporter så tränar man i regel väldigt varierat, så man får både styrka, smidighet och kondition. Detta till skillnad från exempelvis styrketräning där smidighet och kondition inte tränas speciellt mycket, till förmån för styrka.

Träningen i de olika kampsporterna är ofta ganska så fysiskt  krävande, vilket gör att man förutom att stimulera muskeltillväxt och kondition, också uppskattar sin vila mer än om man ständigt kopplar av.

Det mentala

Att det är fysiskt krävande är också något som påverkar den mentala biten på flera plan. För att inte inveckla det alltför mycket så tänkte vi punkta upp några fördelar som träningen ger.

  • Disciplin – Inom all kampsport så är disciplinen en mycket viktig faktor. Dels så handlar det om att man behöver den för att utföra den bitvis hårda fysiska ansträngningen, och dels så gäller det att noggrant kunna följa de instruktioner man får från sin tränare – annars kan man skada sig, eller någon annan.
  • Självkänsla och självförtroende – Genom att sätta mål och uppnå dem så blir man medveten om sin egen förmåga och vågar tro på den.
  • Respekt – Tätt sammankopplat med disciplin så har vi ordet “respekt”. Oavsett om man är barn, ungdom eller vuxen så blir man medveten om att det lönar sig att visa respekt mot sina medmänniskor. För unga så är kampsporten ett utmärkt sätt att lära sig att visa respekt för auktoritära personer, ledare, föräldrar och så vidare.
  • Sund syn på “våld” – Egentligen så är den meningen lite missvisande eftersom många av kampsporterna egentligen handlar om att i så stor utsträckning som möjligt kunna undvika våld. De flesta kampsportstilarna är defensivt utformade och har som utgångspunkt att kunna undvika våldsamheter. Dessutom så skapar de tekniker man lär sig för att kunna skydda sig vid eventuellt angrepp, ett lugn och ett självförtroende som ofta gör att våldsamma konflikter kan undvikas.

För fler anledningar till varför kampsportträning är bra att ägna sig åt så kan vi tipsa om att besöka Grästorp Kampsports hemsida där man listat de tio bästa anledningarna.