Skapa mer rörelse i livet

För att skapa mer rörelse i livet kan man prova på olika fysiska aktiviteter, såsom att gå, springa, cykla, simma, dansa, eller gå på gym eller yoga-klasser. Man kan också pröva att inkludera mer rörelse i vardagliga sysslor, som att gå till jobbet eller skolan istället för att ta bilen, ta trapporna istället för hissen, eller göra mer hushållsarbete. Det är viktigt att hitta aktiviteter man tycker om och att göra det regelbundet för att få märkbara förbättringar i hälsan.

Fysisk aktivitet är viktigt för att hålla kroppen frisk och stark. Det kan hjälpa till att förebygga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, stroke och vissa typer av cancer. Det kan också hjälpa till att hålla vikten under kontroll, öka muskelstyrkan och flexibiliteten, samt förbättra sömnen och humöret.

Det rekommenderas att vuxna bör göra minst 150 minuter måttlig fysisk aktivitet eller 75 minuter intensiv fysisk aktivitet varje vecka, eller en kombination av båda. Det är också viktigt att inkludera muskelstyrketräning minst 2 gånger i veckan.

Om du är ovan vid regelbunden fysisk aktivitet, börja med att börja med lätta aktiviteter och öka gradvis. Det är också viktigt att konsultera en läkare innan du påbörjar en ny träningsrutin, speciellt om du har några hälsoproblem eller riskfaktorer för sjukdomar.

Att skapa en rutin kan vara svårt, men att hitta en aktivitet man tycker om kan hjälpa. Det kan vara att gå en promenad med en vän, delta i en idrottsklubb eller dansa till musik. Det är också viktigt att att hålla det roligt och variera aktiviteter för att undvika träningsvärk och uttråkning.

Regina Gustavsson