Vilken träning passar dig?

Att träningshysterin nått Sverige är går inte att förneka. Aldrig förr har det funnits så många träningsformer som nu. Om vi backar bandet till tidigt 70-tal så var gymmet och ”Friskis & Svettis” två vanliga sätt att träna på.Styrketräning och kondition är fortfarande dagens huvudformer av träning men det finns numera ett bredare urval av träningsformer. Zumba, Spinning, Crossfit, Grith Strength är några av många exempel på träning som innehåller både styrka och kondition.

4070000-weight-rack-gym-weights-dumbbells

Skaffa en PT

En personlig tränare – eller en PT – är ett bra alternativ för dig som är ny och som lättare vill kunna bemästra sin träningsform. Om du börjar styrketräna så behöver du till en början bli hjälpt med lyfteknik för att inte skada dig och genom att lyfta korrekt så ökar du också din muskeltillväxt snabbare. En PT kan också lägga upp ett träningsschema som passar just dig. Det som kan uppfattas som negativt är kostnaden. I dagsläget så kostar en timme med en PT mellan 500-1000 kr. Med andra ord så behöver du en tjock plånbok om du vill ha personlig träning regelbundet. Den sista detaljerade ”pushen” i din träning kan vara avgörande för hur du kommer lyckas inledningsvis. Viktigast av allt är hur den långsiktiga träningen kommer se ut. Fördelarna är förmodligen fler än nackdelarna med en PT och det är helt klart värt att se över beslutet att investera i några träningspass.

Andra träningsformer

För dig som inte vill styrketräna eller konditionsträna så finns det gott om andra intressanta träningsformer. Du kan tex öka adrenalinet och pulsen genom att anmäla dig till en klättringsklubb. Om du känner att vill öka din sensualism så kan du dansa runt en stång i poledancing. Vill du svettas ordentligt och samtidigt bli flexibel och smidig i musklerna så kan du testa på Bikramyoga. I denna typ av träning stretchar du kroppen intensitvt i 40 graders värme.

Regina Gustavsson