Ta hand om dina fötter

Det är viktigt att ta hand om sina fötter för att de ska må bra. Det gäller i synnerhet om du är aktiv och tränar mycket. Annars kan det göra träningen mer besvärlig.Fötterna är uppbyggda av bland annat 26 ben, 107 ligament och 19 muskler. De utsätts antagligen för mer belastning under en dag än några andra kroppsdelar och det är därför inte konstigt om det ibland uppstår problem med dem, men du kan ta hand om dem för att minska risken.Till exempel bör du inte fila för ofta på dina fötter eftersom huden blir tunnare när du har tagit bort förhårdnader. På Runners World finns råd om hur du bland annat undviker att få nageltrång.

456536-child-feet

Rätt skor

Det viktigaste att tänka på för den som är aktiv är att välja rätt skor. En mycket vanlig orsak till många, både rygg, knä och fotproblem för aktiva är att man har fel skor på fötterna. Det gäller att hitta en sko som stödjer foten, bygger upp på de delar som behövs samt har en bra dämpning för det ändamål den används för. Oavsett om du söker en sko för att använda på jobbet där du går mycket, eller en sko du behöver för löpning 6 dagar i veckan, så är det lika viktigt att du hittar rätt. Rätt sko gör att du undviker många fotproblem.

Förhårdnader och liktornar

Det viktigaste för att undvika att drabbas av förhårdnader är att ha bra skor samt eventuellt fotbäddar för att minska trycket på dina belastningsställen. Om du redan har fått förhårdnader eller liktornar som är svåra att få bukt med går det att hitta behandling för liktorn och liknande på nätet.

Skavsår

Skavsår är bland de vanligaste problemen för den som löptränar. För att undvika det är det viktigt att prova ut sina skor ordentligt för att de ska sitta bra. Det är även viktigt att ha bra strumpor för att inte fötterna ska glida inuti skon.

Fler tips

Allmänna råd om hur du ska ta hand om dina fötter är att du filar dem någon gång i veckan och helst smörjer in dem varje dag med en bra fotkräm. Innan du filar bort förhårdnader är det bäst att du börjar med att ta ett ljummet fotbad i cirka 20 minuter.Det är vanligt att fötterna inte får alls samma uppmärksamhet och omvårdnad som resten av kroppen, vilket är synd då vi är beroende av att de ska ta oss överallt.

Regina Gustavsson