Graviditet och träning

shutterstock_242968411Så, du är gravid och funderar på hur du ska orka hålla igång träningen? Eller du har just bestämt dig för att försöka bli med barn och är osäker på om du kan köra lika hårt på gymmet som vanligt? Bara lugn, här får du råd.

Träna lagom

Att du försöker bli med barn är inget skäl att sluta träna normalt! Träning är bra för kroppen. Det motverkar stress och underlättar för dig att hålla din idealvikt (både över- och undervikt kan nämligen försvåra att du blir gravid). Att regelbundet träna stenhårt är däremot inte så bra. Det kan leda till undervikt, rubbad hormonbalans och göra det svårare att bli med barn. Lagom är bäst, helt enkelt! Vill du hålla koll på om det är dags att lugna ner sig med träningen finns tester som tidigt talar om ifall du är gravid.

Strunta i tvättbrädan – stärk ryggen

Att försöka hålla liv i tvättbrädemagen är bara dumt när du är med barn. Det är inte farligt att träna magmusklerna, men de kommer inte att fungera som vanligt. Satsa istället på att stärka kroppen inför den kommande förlossningen. Övningar som stärker bäckenet är bra, likaså ryggövningar. Ryggen kommer att ta mycket stryk när kroppen blir stelare och tyngre, så träna upp musklerna nu. Här får du pedagogiska tips på ryggövningar.

Lyssna på kroppen

Det är som sagt bara bra att fortsätta träna under hela graviditeten. En stark kropp är bättre rustad för förlossningen, och en kontinuerlig träning gör att du har lättare att komma tillbaka i form efter graviditeten.Men skippa prestationskraven, och lyssna på din kropp när den säger ifrån. Känns det inte bra att lyfta vikter, träna cykling istället. Orkar du inte gå till gymmet, ta en promenad. Och när kroppen blir för tung att bära är simning en skön träningsform.Sugen på fler träningstips? Kolla in Lofsans svar om gravidträning här.

Regina Gustavsson