Hälsosamt förhållande

1795239-married-couple

Det är inte bara fysisk hälsa som man bör sträva efter, psykisk hälsa är minst lika viktigt och det bör man ha inte bara i sitt eget liv utan även i sina förhållanden.

Man brukar säga att kommunikation är en av de allra viktigaste delarna av ett hälsosamt förhållande. Att försäkra sig om att man har liknande behov och förväntningar som sin partner är mycket viktigt. För att bättre kunna uppnå detta finns det ett par saker man kan tänka på:

  • Tala ut – i ett hälsosamt förhållande är det bäst att tala ut om saker och ting som bekymrar en istället för att hålla det inombords.
  • Kompromisser – det kommer alltid att dyka upp tillfällen då man inte är helt överens om saker och ting. Det är viktigt därför att kunna kompromissa för att båda ska känna att de blir nöjda.
  • Stötta varandra – man ska vara noga med att uppmuntra sin partner och i sin tur låta dem veta när man själv behöver stöd. I ett hälsosamt förhållande bygger man upp varandra.
  • Respektera varandra – en partners vilja och känslor är viktiga, och det är även ens egna. Att låta ens partner veta att man bryr sig om deras idéer är en viktigt del av ömsesidig respekt.
  • Respektera varandras privatliv – bara för att man är i ett förhållande betyder inte detta att man konstant ska dela allt  och hela tiden vara tillsammans, ett hälsosamt förhållande kräver också utrymme att vara sig själv.

Det är också viktigt att man har gränser i ett förhållande. Dessa bör man sätta upp tillsammans, det är en del av att tala ut om vilket typ av förhållande man båda är ute efter. Hälsosamma gränser ska inte förhindra en från att gå ut med vänner utan sin partner eller hålla lösenord till social media eller email hemligt.

Om man anser att sin partner börjar blivit svartsjuk utan någon bra anledning kan man söka hjälp för detta, antingen tillsammans eller var för sig. Det kan hjälpa båda att öppna upp och tala ärligt om varför man känner som man gör.

admin