Klä dig rätt vid utomhusträning

Det finns ett uttryck som säger att det inte finns något dåligt väder utan bara dåliga kläder. Tillhör du de som undviker att träna utomhus när det är kallt, eller klär du på dig och beger dig ut i alla fall? Självklart kan du träna utomhus fastän det är kallt, men det är viktigt att klä sig rätt.

Löpare

Lager på lager

Det är ingen mening att klä sig i tjocka kläder när man ska ut och exempelvis löpa i kyligt väder. Det är mycket bättre att klä sig i flera tunna lager, skriver traningslära.se. Närmast huden är det bra att ha ett material som polyester, som inte absorberar fukt utan för det till det yttre lagret där det dunstar bort. Det mellersta lagret kläder ska fungera som isolering och kan bestå av polyester eller fleece. Det yttre lagret ska överföra fukten till luften och samtidigt avvärja vind och regn. Det är bra om det har blixtlås för ventilation runt armhålorna. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla svettas olika mycket, men att det är viktigt att hålla sig torr. Bomull är inget bra material för en löpare då det varken absorberar fukt eller håller sig vid kroppen.

Låt det sitta åt

Tights är det smidigaste att ha på benen när man ska löpa. Under tightsen kan du ha ett par kortare tights om det är riktigt kallt, men undvik pösiga byxor. På överkroppen är det bra att ha en tight t-shirt med ett linne under. Ta gärna på en undertröja ovanpå detta och sedan en vindjacka som du kan öppna och stänga. Du hittar specialanpassade kläder för utomhusbruk på Sport och Fritid som säljer många snygga och praktiska träningskläder för utomhusbruk – för både män och kvinnor.

Tänk även på fötterna! Det är bra att ha ett par varma löparstrumpor på, eller skidsockar om det är riktigt kallt. På huvudet ska man ha en skön mössa, som sitter still och inte täcker ögonen. Det är förstås oerhört viktigt att tänka på säkerheten och alla som är ute och rör på sig under vinterhalvåret bör ha en reflexväst på sig för att synas för medtrafikanter.

admin