Kom igång med löpning

Vi har säkert alla en kompis eller kollega som verkar älska sina löprundor, i ur och skur ger de sig ut. Men för nybörjaren kan det vara jobbigt att komma igång.

löper på vintern

Börja försiktigt

Många försöker komma igång men måste sedan ge upp på grund av överansträngning eller för att lusten fort tagit slut. Knepet är att börja mycket försiktigt, så att du känner att din kropp behärskar ansträngningen. Första gången kanske man mest promenerar för att sedan enbart jogga i några minuter. Till nästa runda trappar man upp bara lite grand och så fortsätter det. Det viktiga är förstås att inte avbryta utan att faktiskt komma ut på varje planerad löprunda. Ett förslag på program dag för dag kan du hitta här.

Skaffa rätt skor

Till skillnad från många andra sporter behöver man inte skaffa någon större mängd specialutrustning, men bra skor är ett måste. Ett mycket brett sortiment hittar du hos de flesta sportbutiker. Som synes finns ett stort utbud av både funktionella och snygga skor i olika design, vilket gör det extra roligt att välja ett par.

När du ska välja sko är det underlaget som du ska springa på som är mest avgörande. Skon behöver olika egenskaper som t.ex. olika stötdämpning beroende på om du ska springa på gator i en storstad eller om du ska springa i terräng. Kanske kan du behöva olika skor för olika tillfällen. Det beror lite på hur mycket du springer. Reebok All-Terrain Sprint är till exempel speciellt avsedd för kortare distanslopp där sulan ger ett stabilt och fast grepp på både asfalt, terräng och halare underlag. Dess underfoot-konstruktion skyddar mot vassa och hårda föremål. Till skillnad från en allround sko, är ett exempel på en högt anpassad sko i stället en nyhet från Salomon, en löparsko gjord för att springa i snö! Skon ger förstås ett bra grepp i snö och har också en damask för att hålla snön borta från vrist och fot. Eftersom det inte är en massa annan utrustning att fundera kring kan du ju ägna lite tid åt vilken sko som passar din löpstil.

Övrig utrustning

Som sagt är skorna det viktigaste för en löpare, men det finns även andra saker man kan överväga att införskaffa om man känner för det. Kläderna ska till att börja med vara av ett bekvämt material som andas väl, ylle är en stor favorit bland många, det tar upp vätska utan att kännas som man doppat kläderna i vatten, det är även ett bra material för löpning vintertid då det inte kyler ned en när man svettas. Vad gäller byxor är det många som väljer tights, de ger stor rörelsefrihet och är väldigt bekväma, medan det går utmärkt att springa i shorts under sommaren, kan det vara en bra idé att ha något mer täckande under resten av året. För alla som gillar att lyssna på musik medan de springer kan man även införskaffa ett mobilarmband så behöver telefonen inte ligga och kastas fram och tillbaka i byxfickan.

admin