Må bättre

Träning är inte bara bra för kroppen. De flesta som tränar har nog märkt av de positiva effekter som träningen kan ha även på psyket. När vi tränar frigörs endorfiner som lindrar smärta och ger en känsla av välmående. Det finns dock även andra saker vi kan göra för att må bra och dessa blir extra viktiga vid de tillfällen vi känner oss lite nere.

kvinna mår bra genom träning

De flesta människor mår dåligt vid något tillfälle i livet. Det kan vara brist på självförtroende, att saker inte blivit som man velat eller att man upplevt någon form av förlust. Negativa tankar eller känslor som oro, ångest eller skam är en naturlig del av livet och i många fall kan man komma över dem på egen hand. Att arbeta med strategier och tekniker på egen hand för att förebygga och göra så att de perioder som är tunga fortare och lättare går över är en investering i dig själv.

Stärk din självkänsla

Att stärka sin självkänsla är en bra metod för att må bättre. Självkänsla handlar om de tankar och känslor man har om sig själv och den man är, det skiljer sig från självförtroende som handlar om prestationer. Självkänsla handlar om att känna att man duger. Att våga säga vad man tycker, att säga nej till saker man inte mår bra av, och att tänka på sina bra sidor är sätt att förbättra sin självkänsla. Om du vill läsa mer om hur du stärker din självkänsla hittar du nyttig information här.

Hjälp på vägen

Ibland måste man också inse att man inte klarar allt själv och då bör man söka professionell hjälp. Terapi är ett bra sätt att arbeta med sin självkänsla. Terapi kan hjälpa till att identifiera situationer där man inte mår bra och hitta alternativa förhållningssätt, samt att sätta gränser. Om du vill fördjupa dig inom terapi och lära dig om vad den kan ge dig kan du besöka samtalsterapeuten Charles Sandströms terapisida.

Att bli medveten om sina tankar och känslor och hur de påverkar dig gör att du utvecklas och ger dig större möjligheter att hantera svåra situationer.

Gruppträning

Aktivera dig

När man mår dåligt så är det extra viktigt att ta hand om sig själv. Genom att sköta om sig själv kan man även förebygga psykisk ohälsa. Att röra på sig, äta bra och sova är viktigt. Att ha en regelbunden dygnsrytm där man sover under dygnets mörka timmar är också bra. Det är även viktigt att göra saker man mår bra av att göra. Det kan vara en hobby eller ett intresse, som att spela musik, gå på bio eller att vara ute i naturen. Och fortsätt förstås att träna.

Känner du att du inte klarar av träningen på egen hand så kolla upp med någon av dina vänner om de kan ställa upp och pusha och vara ett stöd för dig där i början tills du kommit igång med träningen och fått tillbaka glädjen i att träna. Det kostar inget att fråga även om det kan kännas svårt att ställa frågan. I många fall så tror vi att vännerna ställer upp för dig och hjälper dig, vem vet, nästa gång kan det vara de som är i en situation där dom behöver din hjälp.

Mindfulness

Att arbeta med att vara medvetet närvarande kan hjälpa dig under de perioder då du mår dåligt. När du blir mer medveten om dig själv, dina tankar och ditt agerande så kan du också lättare se vad du mår bra av och vad som inte får dig att mås så bra. Du lär dig också att hantera dålig stress som många gånger är orsaken till när vi mår sämre. Det är enkelt och kan utövas vars som helst så därför är det ett verksamt verktyg att lära dig. Mer information om mindfulness kan du hitta här.

admin