Träna hemma del 2

Man kan alltid hitta tid att träna! Även om det bara är tio minuter per dag så är det värt det. Har man inte råd eller tid att gå till gymmet så finns det mycket man kan göra i sitt eget hem. 

Vi har redan pratat lite om promenader och några träningsövningar. Så i det här inlägget fortsätter vi på temat om att träna hemma.

Använd det som finns

Vill man utmana sig själv och verkligen få jobba så gäller det att skaffa lite tyngder. Dessa kan såklart kosta lite att köpa själv och när man väl tränat med samma vikt ett tag så får det inte samma effekt längre. Som vi skrev i vårt första inlägg om träning hemma kan man använda sig av PET-flaskor istället. Ska man träna armhävningar så kan man fylla en ryggsäck till önskad vikt och ha på sig under övningarna för att göra det lite tuffare.

För den som har problem med ryggen så rekommenderar vi inte situps. Vissa läkaren påstår dessutom att situps är inte så givande för att träna magmusklerna eftersom dessa muskler ska förhindra rörelser, inte skapa dem. Hur det än ligger till så undvik att göra situps om du har ryggproblem. Den bästa övningen för magmusklerna är faktiskt plankan.

En annan bra övning för överkroppen kan man utföra med hjälp av en köksstol. Vänd ryggen mot stolen och placera händerna ytterst på stolsitsen. Böj knäna som om du tänkte sätta dig på stolen men sjunk ner så mycket du kan och ta sedan hjälp av armarna för att trycka ifrån och komma upp i sitthöjd igen.

Maskiner

Har man svårt att komma till gymmet eller helt enkelt inte gillar den sorten atmosfär, så kan man beställa hem gymmet till hemmet. En eller två maskiner brukar räcka, annars måste du nästan tömma ett helt rum för att få plats med sakerna. En sak som stärker hela kroppen är den populära crosstrainern. Med den får man igång hela kroppen men slipper onödig belastning på knäna som man kan få av promenader och jogging.

En annan maskin som kan vara bra att ha om man ska träna hemma är faktiskt en massagestol. Det finns varianter som endast är dynor som placeras på en stol. Den kanske inte kommer hjälpa till med kaloriförbränningen men efter ett hårt pass eller dagen efter då musklerna ömmar är det perfekt att få en mjuk massage. Spända muskler leder oftast bara till problem så få in vanan att använda massagestolen några gånger i veckan. Och köp gärna en som har en värmefunktion, då blir massagen ännu mer effektiv!

admin