Wakeboarding och sportprofilen Caroline Djupsjö

21925-wakeboarding

Vill man få ett riktigt träningspass som går igenom hela kroppen, ska man satsa på wakeboard! Det är en stimulerande träning som gör dig starkare, smalare och smidigare! Se bara på vår idol Caroline Djupsjö!

Wakeboard liknas vid namn och stil med skate- och snowboard. Wakeboard sker på vatten där man dras med en lina fäst på en båt. Sportstilen påminner om en blandning mellan vattenskidor, snowboarding och surfning. Wakeboarden har fenor på undersidan för att lättare styra vilket håll man ska åt. Det gör det också lättare att starta bortanför vågen, ta sats och sedan tackla vågen fullt ut och göra olika konster i luften. En wakeboard har snowboardlindning, så till skillnad mot en surfingbräda sitter man faktiskt fast på wakeboarden och kan inte kastas av lika lätt. För att göra sporten mer lättillgänglig finns det wakeskatingbanor där man har dragit linor över en sjö och därmed tagit bort behovet av en båt som dragkraft.

Caroline Djupsjö är 2014 års europeiska mästare i wakeboarding och har utövat sporten sedan hon var 13. Hon säger själv att hennes pappa var den enda som hade tålamodet att köra henna med båten, om och om igen, tills hon äntligen kunde göra en backroll. Och efter det var hon fast. Hon gick på wakeboardgymnasium i Fagersta och flyttade sedan till USA i några månader. Bara fyra år efter studenten har hon tagit europeiskt mästerskap och kommit trea i Australiens världscup under samma år. Sporten är, som Djupsjö själv säger, inte så stor i Sverige eftersom vi har ett kallt klimat med korta somrar. Men internationellt sätt är wakeboard större än många svenskar tror. Djupsjö reser världen runt för att fånga somrarna och tävla, hon brukar bara vara i Sverige cirka åtta veckor om året (under somrarna, så klart).

Googlar man på bilder på Djupsjö ser man på en gång att ett liv på en bräda har gjort henne stark och smidig. Det finns de som har börjat använda wakeboarding som ett träningssätt i vardagen och funnit stor glädje i sporten. Man behöver inte satsa på en professionell karriär för att utöva wakeboarding. Genom att träna wakeboarding blir din kropp stark, du tränar ditt balanssinne och får en stor dos glädje! Har man inte båt kan man söka sig till en wakeskatingbana och använda linorna där. I Sverige finns det en wakeboardskola och ideell förening som håller till i Malmö, Malmö Vattenskidklubb. Du hittar också The Cable Park vid Arlanda där nybörjare alltid är välkomna!

admin