Mat för den goda hälsan

Maten och vad vi stoppar i oss är den kanske allra viktigaste faktorn när det kommer till att upprätthålla en god hälsa. Men vad ska man då äta för att uppnå en bra hälsa och framför allt, vad finns det för mat som är både god och bra för hälsan?

Här kommer en liten guide till bra och hälsosam mat och som faktiskt också är god.

Superfood

Ta bort det dåliga

En av de viktigaste sakerna när det kommer till mat och hälsa är att plocka bort det som är dåligt. En av de saker man bör minska på om man vill leva hälsosamt är olika typer av produkter som innehåller socker, som till exempel godis, kakor och läsk. Genom att dra ner på sockerintaget minskar man risken för att drabbas av bland annat övervikt.

En annan sak som man bör dra ner på om man vill leva hälsosamt är animaliska produkter, framför allt kött och mejeriprodukter. På senare tid har det kommit allt fler rapporter som visar köttets påverkan på hälsan med bland annat ökad risk för både hjärtsjukdomar och olika former av cancer.

Mer frukt och grönt

Frukt och grönsaker är något man inte kan få för mycket av, framför allt grönsaker. Både frukt och grönsaker är rika på vitaminer och mineraler som är viktiga för att man ska hålla sig frisk och kry. Framför allt gröna bladgrönsaker, som till exempel broccoli, spenat och grönkål är extra nyttiga och således något man bör äta mer av.

Ett bra tips för att få sig mer av frukt och grönt är att laga mat som innehåller mycket grönsaker och frukt, som till exempel olika typer av grytor och soppor. Ett bra tips är att äta mer asiatiskt mat eftersom detta är mat som innehåller mycket frukt och grönt och som dessutom är fantastiskt god.

“Supermat”

Den som verkligen vill vara nyttig bör äta mer av så kallad ”supermat”, som är mat som innehåller extra mycket näringsämnen. Det som är bra med supermaten är att den på något sätt går att inkludera i alla måltider, såväl frukosten som lunchen och middagen. Några exempel på supermat är till exempel havre, avokado, baljväxter som linser, bönor och ärtor, broccoli, spenat, lök, tomater, apelsin, äpple, nötter samt linfrön.

admin