Bra att veta om hård träning

Att träna är i det stora hela något väldigt positivt för vår hälsa och vårt välmående. Men hård träning kan också sätta en stor press på kroppen. Och det finns mycket som kan vara bra att veta för att kunna träna säkert och bibehålla så god hälsa som möjligt.

Många näringsämnen är inblandade

När vi tränar hårt förbrukar kroppen en hel del resurser. Och det är resurser vi sedan måste påfylla för att få bra resultat och må gott. Men vet du inte säkert vilka näringsämnen som faktiskt förbrukas kan det hända att du inte fyller på i alla områden du kanske borde. Att ta hjälp från en dietist kan vara mycket klokt för den som tränar hårt och vill se till att ge kroppen allt den behöver för att få de önskade resultaten.

Glöm inte bort vilan

Alla som tränar har säkert hört vikten av att vila så kroppen får en chans att återhämta sig. Detta är inte bara tomma ord och kan komma att bli ännu viktigare för de som lägger ned mer tid och energi på träningen. Utan dessa vilopauser riskerar du inte bara att gå miste om förbättringar, utan kan till och med få sämre resultat.

Satsa på varierad träning

Många studier har visat att varierad träning ger bättre resultat. Och det gäller faktiskt inte bara vilka sorters övningar du använder dig av, utan även hur tung belastningen är. Vad man då brukar prata om är periodiserad träning där man verkligen gå in på djupet i planeringen av ens träning.

Regina Gustavsson